Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرآنلاین»
2024-05-06@00:28:42 GMT

متهم شماره یک در تداوم آلودگی هوای تهران!

تاریخ انتشار: ۱۵ دی ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۵۶۱۳۲۹

متهم شماره یک در تداوم آلودگی هوای تهران!

از بین منابع متحرک هم سهم خودروهای سواری و موتورسیکلت‌ها در تولید آلاینده‌های گازی ۵۹.۲ درصد و در تولید ذرات معلق، ۲۴درصد است. این آمارها به درستی سبب شده تا اغلب مردم بپندارند در شرایط پاندمی کووید۱۹ که مدارس، دانشگاه‌ها، مراکز تفریحی، هنری، فرهنگی، همایش‌ها، هتل‌ها و اغلب سفرهای گردشگری و پرواز هواپیماها تعطیل شده و بخش قابل توجهی از کارمندان دولت و موسسات خصوصی، دورکاری می‌کنند؛ دیگر نباید نگران آلودگی هوا باشیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما متاسفانه نه‌تنها چنین نشده، بلکه مطابق گزارش اخیر شهردار تهران در سال ۹۹ تا دهم دیماه تعداد روزهای پاک فقط ۱۵ روز بوده است؛ یعنی ۱۰ روز کمتر از پارسال و ۱۳ روز کمتر از سال ۱۳۹۷. تامل‌برانگیزتر آنکه تعداد روزهای ناسالم و خطرناک تا ۱۴ دیماه ۱۳۹۹ به ۸۵ روز رسیده، درحالیکه سال گذشته این رقم، ۶۱روز و دو سال پیش، فقط ۵۹ روز بوده است! چگونه چنین اتفاقی رقم خورده است؟

به نظر می‌رسد ۳مولفه مهم در این شرایط موثر بوده‌اند:
نخست آنکه مصرف مازوت در مراکز صنعتی و نیروگاهی به شدت افزایش یافته است که سبب شده میزان ترکیبات گوگردی و ذرات معلق بسیار خطرناک کوچکتر از ۲.۵ میکرون در هوای تهران، اراک، کرج، اصفهان، مشهد، قم، قزوین و دیگر شهرهای بزرگ کشور افزایش یابد.
دوم آنکه به دلیل ناتوانی ناوگان حمل و نقل عمومی، فاصله‌گذاری فیزیکی در متروها و اتوبوس‌های واحد عملاً اجرا نمی‌شود و بسیاری از شهروندان ترجیح دادند علی‌رغم میل باطنی برای مصون‌ماندن از خطر ابتلا به کرونا از خودروهای شخصی خود استفاده کنند؛ عاملی که سبب شد در سال جاری همچنان با معضلی به نام ترافیک و هدررفت وقت شهروندان روبرو باشیم.
دست آخر آنکه به نظر می‌رسد به دلیل تحریم‌ها کیفیت تولید گازوییل و بنزین کاهش یافته - موضوعی که دستکم در مورد گازوئیل مورد تایید سازمان حفاظت محیط‌زیست هم هست - که سبب‌ افزایش بار آلایندگی را فراهم کرده است.

چه باید کرد؟
در کوتاه‌مدت دولت موظف است گاز مورد نیاز نیروگاه‌ها و مراکز صنعتی را فراهم کرده و اجازه مصرف مازوت، به‌ویژه در شرایط وارونگی هوا - اینورژن - را نداده و شهرهایی که شاخص آلودگی آنها از ۱۵۰ می‌گذرد را تعطیل اعلام کند.
در میان‌مدت باید به تقویت ناوگان حمل و نقل عمومی، افزایش خطوط مترو و تعداد واگن‌ها، نوسازی اتوبوس‌ها و مینی‌بوس‌ها و اضافه‌کردن ون‌ها اقدام کرده و در تغییر مبلمان شهری از خودرومحوری به بوم‌محوری - اکومحوری - شتاب بخشد. خوشبختانه سازمان شهرداری‌ها در وزارت کشور بخشنامه خوبی در اوایل امسال خطاب به همه شهرداری‌های سراسر کشور صادر کرد مبنی برآنکه مسیرهای ویژه کرونایی برای تردد دوچرخه‌سواران را در دستور کار قرار دهند، اما فقط معدودی از شهرداران در تهران، یزد، شیراز، مشهد، قزوین و اصفهان این بخشنامه را عملاً جدی گرفتند و شگفت‌آورتر آنکه سازمان حفاظت محیط‌زیست در این مورد کاملاً منفعلانه و بی‌برنامه عمل کرده است.
و سرانجام در درازمدت باید به سمت تغییر ماهیت استحصال انرژی و برق مطابق مفاد برنامه‌های پنج‌ساله حرکت کرده و به جای نیروگاه‌های حرارتی و برق‌آبی از انرژی خورشیدی، بادی و زمین‌گرمایی برق تولید کنیم.

یادمان باشد: رسانه ملی کشور هم با تولید و پخش کلیپ‌های جذاب و کوتاه می‌تواند به شهروندان آگاهی دهد که با کاهش دمای منازل و استفاده از تن‌پوش‌های گرم‌تر، کاهش تولید زباله و تفکیک زباله در مبدا - فرآیند سوزاندن و دفن زباله در کلان‌شهرها خود در شمار مولفه‌های افزایش‌دهنده آلایندگی هواست - استفاده از دوچرخه در شرایطی که شاخص آلودگی کمتر از ۱۵۰ است و نیز توقف عملیات ساختمانی و بخصوص تخریب خانه‌های کلنگی و گودبرداری در کاهش بار آلایندگی شهر خود، موثرتر و مسوولیت‌پذیرتر رفتار کنند.

* رییس کمیته محیط‌زیست در کرسی سلامت اجتماعی یونسکو
* منتشر شده در روزنامه ایران 15 دی ماه
99

کد خبر 1472722

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: محمد درویش شهر تهران آلودگی هوا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۵۶۱۳۲۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

احتمال تداوم کاهش تولید نفت خام اوپک‌پلاس

منابع آگاه از احتمال تداوم کاهش تولید نفت اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (اوپک‌پلاس) پس از ماه ژوئن خبر دادند.

به گزارش خبرگزاری رویترز، سه منبع آگاه اعلام کردند اوپک‌پلاس ممکن است در صورت افزایش‌نیافتن تقاضای نفت، کاهش داوطلبانه روزانه ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه‌ای تولید نفت خود را پس از ماه ژوئن هم ادامه دهد؛ هرچند مذاکرات رسمی اعضای این ائتلاف هنوز آغاز نشده است.

اوپک‌پلاس از اواخر سال ۲۰۲۲، هم‌زمان با افزایش تولید ایالات‌متحده و دیگر تولیدکنندگان غیرعضو و نگرانی درباره تقاضا به‌دلیل دست‌وپنجه نرم‌کردن اقتصادهای بزرگ جهان با افزایش نرخ بهره بانکی، برنامه کاهش تولید نفت خام را اجرا کرده است.

نشست بعدی اعضای اوپک‌پلاس قرار است روز یکم ژوئن (شنبه، ۱۲ خرداد) به‌منظور تعیین سیاست تولید نفت در وین برگزار شود.

اوپک‌پلاس هم‌اکنون تولید خود را روزانه ۵ میلیون و ۸۶۰ هزار بشکه کاهش می‌دهد که معادل با ۵.۷درصد تقاضای جهانی است. اعضای اوپک پلاس ۳ میلیون و ۶۶۰ هزار بشکه از این مقدار کاهش تولید را بر عهده دارند، که تا پایان سال ۲۰۲۴ ادامه می‌دهند و ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه از آن هم از سوی برخی اعضا به‌صورت داوطلبانه کاهش می‌یابد، که پایان ژوئن منقضی می‌شود.

تنش‌ها در خاورمیانه سبب افزایش قیمت نفت در سال جاری شده، هرچند نگرانی درباره رشد اقتصادی و بالارفتن نرخ بهره بانکی هم بر قیمت نفت تأثیرگذار بوده است. قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال روز چهارشنبه (۱۲ خرداد) به پایین‌ترین حد خود در هفت هفته گذشته رسید و با قیمت هر بشکه ۸۳ دلار و ۴۴ سنت معامله شد.

سه منبع از کشورهایی که به‌صورت داوطلبانه عرضه نفت خود را کاهش داده‌اند، از احتمال تمدید توافق کاهش خبر دادند.

به‌گفته یکی از این منابع، کاهش تولید ممکن است تا پایان سال ادامه یابد، درحالی‌که منبع دیگری اعلام کرد برای اینکه اوپک‌پلاس تغییری در برنامه تولید خود ایجاد کند، به افزایش ناگهانی تقاضا نیاز است.

الجزایر، عراق، قزاقستان، کویت، عمان، روسیه، عربستان سعودی و امارات‌متحده عربی کشورهایی هستند که تولید نفت خود را داوطلبانه، بیشتر از مقدار توافق‌شده کاهش داده‌اند.

ریچارد برنز از مؤسسه انرژی اسپکتز گفت: به نظر ما احتمال ادامه برنامه کاهش تولید اوپک‌پلاس پس از ماه ژوئن زیاد است، اما هنوز مطمئن نیستیم؛ زیرا فکر می‌کنیم اعضا هنوز وارد مذاکره و تصمیم‌گیری دراین‌باره نشده‌اند.

تحلیلگران می‌گویند گزینه دیگر این است که بخشی یا همه ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه کاهش روزانه تولید نفت پس از ماه ژوئن لغو شود.

اوپک پیش‌بینی کرده است که تقاضای روزانه نفت یک سال دیگر با رشد به‌نسبت بالای ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه‌ای همراه باشد، درحالی‌که آژانس بین‌المللی انرژی، رشد بسیار کمتر و روزانه یک‌میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه را پیش‌بینی می‌کند.

دیگر خبرها

  • عضو انجمن آسم و آلرژی : ۹ تا ۱۳ درصد مردم کشور آسم دارند / آلودگی هوای کلانشهرها از عوامل مهم ابتلا به آسم است
  • احتمال تداوم کاهش تولید نفت خام اوپک‌پلاس
  • وضعیت آلودگی هوای تهران امروز یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ + شاخص به تفکیک مناطق
  • وضعیت آلودگی هوای تهران امروز یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳+ شاخص به تفکیک مناطق
  • تداوم فعالیت سامانه ناپایدار جوی در خراسان رضوی/افزایش سرعت وزش باد پیش بینی شده است
  • تداوم فعالیت سامانه ناپایدار در خراسان رضوی/افزایش سرعت وزش باد پیش بینی شده است
  • هوای اصفهان گرم‌تر می‌شود/ تداوم وزش باد شدید
  • وضعیت آلودگی هوای تهران امروز شنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۳+ شاخص به تفکیک مناطق
  • هوای تهران در شرایط قابل قبول
  • وضعیت آلودگی هوای تهران امروز جمعه ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۳+ شاخص به تفکیک مناطق