Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «انرژی امروز»
2024-05-06@05:27:02 GMT

آلودگی هوای شهرها: بنزین یا نیروگاه؟

تاریخ انتشار: ۷ دی ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۴۶۸۴۳۱

آلودگی هوای شهرها: بنزین یا نیروگاه؟

در هفته‌های گذشته میزان آلودگی شهر تهران بالاتر از حد مجاز بود، این در حالی است که به علت تعطیلی‌ها مصرف بنزین در کل کشور بسییار پایین‌ترین حد ممکن رسید به حدود 50 تا 60 مییلیون لیتر رسید، اگر ریشه بحث آلایندگی بنزین بوده چرا با کاهش مصرف باز هم آلودگی ایجاد شد؟

به گزارش «انرژی امروز» از ایلنا، هرساله با نزدیک شدن به فصل سرما و پایداری و وارونگی هوا اخباری مبنی آلودگی هوا بخصوص در کلان‌شهرها و تهران منتشر می‌شود و نیز هرساله انتشاردهندگان آلایندگی فرافکنی کرده و هر کدام به بهانه‌ای دیگری را مقصر می‌دانند و این دور تسلسل و دعوا بین خودروساز و نفت، نفت و نیروگاه‌ها، خودروساز و صنایع، نفت و صنایع ادامه پیدا می‌کند بی‌آنکه متهم خود را مقصر بداند، هرچند سازمان استاندارد نظر نهایی را اعلام کرده باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما آیا سوخت مصرفی در خودروها می‌تواند منشاء آلودگی هوا باشد؟ وقتی میزان سوخت مصرفی به دلایل منع ترددهای شبانه خودروها در پی محدودیت‌های کرونایی کاهش قابل توجهی داشته و از حدود 90 میلیون لیتر تا 60 میلیون لیتر هم رسیده، آیا باز می‌توان بنزین را آلوده‌کننده اصلی دانست؟

شاید زمانی که پتروشیمی‌ها به تولید بنزین ورود کردند، ادعای آلایندگی بنزین اثبات شده بود و شکی در آن نیست، آن زمان وقتی از زیر دو درصد بودن بنزن بنزین سخن گفته می‌شد و حجم آروماتیکی که باید بالاتر از 40 درصد بود، شاهد بالغ بر 80 درصد آروماتیک بوده‌ایم، آن زمان ستاره خلیج فارسی در کار نبود و خبری هم از تولید بنزین یورو 4 و 5 نبود، اما امروز می‌توان اثبات کرد که کیفیت بنزین توزیعی هم در کلان شهرها و هم شهرهای دیگر  یورو 4 است، شهرهایی هم که یورو 4 نیست در واقع تمام پارامترهای زیست‌محیطی یورو 4 را پاس می‌کنند، حتی خیلی مناطق بنزین توزیعی ورای استانداردهای یورو 4 و در حد بالای استاندارد یورو 5 است.

مثلا گوگرد بنزین یورو 4 تا 50 ppm مجاز است اما در بسیاری از مناطق گوگرد بنزین توزیعی بین 10 تا 15 ppm است و این ارقام در واقع نه مدعای وزارت نفت که طبق اعلام سازمان استاندارد است، بنا به گفته مسئولین این سازمان نمونه‌هایی در کل کشور گرفته شده که میانگین گوگرد بنزین 23 تا 24 ppm بوده است.

بنا بر مستندات همین سازمان مرجع بنزین توزیعی از لحاظ میزان گوگرد، آروماتیک، بنزن و الفین در تمام مناطق کشور منطبق بر استانداردهای روز جهانی است و هیچگونه اختلافی با بنزین‌ بقیه کشورهای پیشرفته دنیا ندارد.

در هفته‌های گذشته میزان آلودگی شهر تهران بالاتر از حد مجاز بود، این در حالی است که به علت تعطیلی‌ها مصرف بنزین در کل کشور بسییار پایین‌ترین حد ممکن رسید به حدود 50 تا 60 مییلیون لیتر رسید، اگر ریشه بحث آلایندگی بنزین بوده چرا با کاهش مصرف باز هم آلودگی ایجاد شد؟

در واقع آلودگی حاصل از احتراق بنزین سطح کلان‌شهرها در میزان SOX یا اکسیدهای گوگرد خود را نشان می‌دهد، با مراجعه به سایت کنترل کیفیت هوای تهران، در آلوده‌ترین روزهای گذشته شاخص AQI برای آلاینده‌های SOX در محدوده پاک بوده است. شاید مفهوم آن این است که منبع آلودگی هوای تهران اصلا بنزین توزیعی نیست.

در حال حاضر کیفیت گازوئیل توزیعی در خودروها مخصوصا اتوبوس‌ها یورو 4 است اما وقتی خود اتوبوس کیفیت ندارد،اگرچه با گازوئیل یورو 4، تولید SOX و ناکس ندارد، اما ذرات معلق و دوده تولید و هوا را آلوده می‌کند.

اکنون حدود 3 سال است که گازوئیل توزیعی یورو 4 است، البته در برخی اتوبوس‌های وارداتی فیلترهایی تعبیه شده که اگر گوگرد بالا باشد، خراب می‌شوند، ولی تعداد آنها کم است. اگر اتوبوس‌ها سیستم جذب دوده داشته باشند، قضیه آلودگی هوا هم حل می‌شود.

به گفته معاون مسعود تجریشی محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست از زمانی‌که پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس وارد مدار شده است مشکلی از لحاظ استفاده از سوخت‌هایی که آلاینده هستند را نداریم، در حال حاضر در کلان‌شهرها بنزین یورو 4 و 5 مصرف می‌شود ولی زمانی‌که این سوخت وارد ماشین‌ها و یا موتورسیکلت‌هایی می‌شود که معمولاً قدیمی هستند، به دلیل احتراق ناقص، تولید آلایندگی می‌شود.

انوشیروان محسنی‌بندپی استاندار تهران نیز به آلاینده بودن موتورسیلکت‌ها بعنوان یکی از عوامل اصلی اشاره کرده و به ایلنا گفته است: در حال حاضر 3 میلیون موتورسیکلت در سطح شهر تهران تردد می‌کنند که 14 درصد آلایندگی مربوط به این وسایط نقلیه است.

به هر روی شاید باید منشاء آلودگی را در ذرات معلق ناشی از نقص احتراق در بسیاری از خودروها، تاکسی‌ها موتورسیکلت‌، کارخانجات و وسایل گرمایشی غیراستاندارد که تولید دوده می‌کنند، همان متهمان زیرپوست شهر که کمتر دیده نمی‌شوند، جست‌وجو کرد.

برچسب هاآلودگی هوا آلودگی هوای تهران

منبع: انرژی امروز

کلیدواژه: آلودگی هوا آلودگی هوای تهران آسیا اروپا انرژی امروز ایران بین الملل تحریم خبرگزاری بین المللی خبرگزاری داخلی خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا ریاست جمهوری سازمان های بین المللی سایتهای اینترنتی شرکت ملی نفت ایران NIOC شرکت های بین المللی مجلس شورای اسلامی نفت خام وزارت نفت وزارت نیرو بنزین توزیعی کلان شهرها آلودگی هوا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت energytoday.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «انرژی امروز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۴۶۸۴۳۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شاخص آلودگی هوای اصفهان امروز جمعه ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ + آخرین وضعیت

سنجش کیفیت هوا، امروز (جمعه) با قرار گرفتن روی شاخص ۶۰ در وضعیت هوای سالم (زرد) ثبت شده است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، سنجش کیفیت هوای اصفهان امروز _جمعه، چهاردهم اردیبهشت_ در ساعت منتهی به ۸:۰۰ صبح با قرار گرفتن روی شاخص ۶۰ در وضعیت هوای سالم (زرد) قرار دارد.

بر اساس سامانه برخط کنترل کیفیت هوای سازمان حفاظت محیط‌زیست منطقه اصفهان، دستگاه سنجش کیفیت هوا در ایستگاه احمدآباد با شاخص ۹۳ و خرازی با شاخص ۵۹ در وضعیت هوای سالم (زرد) ثبت شده است.

امروز همچنین بر اساس سامانه برخط کنترل کیفیت هوای سازمان حفاظت محیط‌زیست منطقه اصفهان، ایستگاه‌های سنجش آلودگی هوا متعلق به شهرداری اصفهان دانشگاه صنعتی با شاخص ۱۲۶ ناسالم (نارنجی)،

انقلاب با شاخص ۵۸، رهنان با شاخص ۷۰، زینبیه با شاخص ۵۳، کاوه با شاخص ۵۶، خیابان ۲۵ آبان با شاخص ۵۳، فیض با شاخص ۸۲، کردآباد با شاخص ۵۴، میرزاطاهر با شاخص ۴۷، ولدان با شاخص ۵۸ در وضعیت هوای سالم (زرد)، پارک زمزم با شاخص ۴۳، سپاهان شهر با شاخص ۳۴، فرشادی با شاخص ۳۲ پاک (سبز) قرار دارد.

در حال حاضر تنها ایستگاه‌های فعال در زمینه نشانگر شاخص کیفیت هوا در استان اصفهان به‌جز شهر اصفهان، ایستگاه‌های زرین‌شهر، قهجاورستان، سجزی، کاشان، خمینی‌شهر، نجف‌آباد، مبارکه و شاهین‌شهر است که شاخص کیفی هوا در موقعیت زرین شهر با شاخص ۱۰۶، سجزی با شاخص ۱۰۶ و شاهین شهر با شاخص ۱۲۴ ناسالم (نارنجی)، قهجاورستان با شاخص ۶۷، کاشان با شاخص ۶۰، مبارکه با شاخص ۵۳، سجزی با شاخص ۶۲ و خمینی‌شهر با شاخص ۶۵، شاهین‌شهر با شاخص ۲۳ و نجف‌آباد با شاخص ۵۸ در وضعیت پاک (سبز) قرار دارد. ایستگاه‌های استانداری اصفهان، پروین، رودکی، جی، میثاق، خواجو، باغ غدیر و شهر دولت‌آباد فعال نیست.

شاخص کیفی هوا از صفر تا ۵۰ هوای پاک (سبز)، ۵۱ تا ۱۰۰ هوای سالم (زرد)، ۱۰۱ تا ۱۵۰ ناسالم برای گروه‌های حساس (نارنجی)، ۱۵۱ تا ۲۰۰ ناسالم برای عموم (قرمز)، ۲۰۱ تا ۳۰۰ بسیار ناسالم (بنفش) و ۳۰۱ تا ۵۰۰ بسیار خطرناک (قهوه‌ای) است.

شاخص کیفی هوا (Air Quality Index) معیاری است که غلظت ترکیبات مختلف آلاینده موجود در هوا همچون مونوکسید کربن، دی‌اکسید گوگرد، ترکیبات نیتروژن‌دار، ازن و ذرات معلق (ذرات کوچک‌تر از ۱۰ میکرومتر و ذرات کوچک‌تر از ۲.۵ میکرومتر) را که حدود مجاز متفاوت با واحدهای مختلف دارد، به یک عدد بدون واحد تبدیل می‌کند و وضعیت آلودگی هوا را نمایش می‌دهد.

کد خبر 750249

دیگر خبرها

  • اهواز رکورددار آلودگی هوا / شاخص کیفی ۲۱ شهر سالم و پاک است
  • شاخص آلودگی هوای اصفهان امروز یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ + آخرین وضعیت
  • وضعیت آلودگی هوای تهران امروز یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ + شاخص به تفکیک مناطق
  • وضعیت آلودگی هوای تهران امروز یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳+ شاخص به تفکیک مناطق
  • جزئیات آلودگی هوا در شهرهای خوزستان
  • شاخص آلودگی هوای اصفهان امروز شنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ + آخرین وضعیت
  • وضعیت آلودگی هوای تهران امروز شنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۳+ شاخص به تفکیک مناطق
  • مافیا از هر اتوبوس داخلی چند هزار یورو به جیب می‌زند!  | «یک فرد خاص مانع ورود اتوبوس برقی به ایران شده ...»
  • هوای تهران در شرایط قابل قبول
  • شاخص آلودگی هوای اصفهان امروز جمعه ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ + آخرین وضعیت